Ædelsten

Agat

AchatAgat fik sit navn af den græske filosof og naturforsker Theophrastus af Eresos, fordi den blev fundet i store mængder i en flod ved navn Achates (nu Dirillo) på Sicilien. Mineralogisk set hører stenen, som er meget varieret i farve, til kvartsfamilien og er særligt værdsat som ædelsten på grund af sine farverige og stribede årer. Der findes også ensfarvede varianter og kunstigt farvede sten. Agat optræder i en gennemsigtig til gennemskinnelig form. Den ser særligt harmonisk ud i cabochonslibning. Dens Mohs-hårdhed ligger mellem 6,5 og 7. 

Amazonit

AmazonitAmazonit er en lys til mørkegrøn eller turkisfarvet sten. Den findes bl.a. i Brasilien, men ikke i Amazonas, som navnet fejlagtigt antyder. Den tilhører mineralklassen silikater. Den uigennemsigtige sten tilbydes hovedsageligt som bord- eller cabochonslebet smykkesten. Den bliver normalt lavet til kuglekæder, øreringe eller endda vedhæng og ringe. Dens Mohs-hårdhed er mellem 6 og 6,5, og den er følsom over for syrer og baser.

Ametyst

AmethystOprindelsen til det græske navn "amethystos" - som betyder "modvirker beruselse" - udtrykker troen på, at bæreren af en ametyst er immun over for vinens berusende virkninger. Ædelstenen, som er særlig populær som ædelsten, tilhører mineralgruppen kvarts og forekommer i alle nuancer af farven violet. De mørkviolette sten er særligt værdifulde. Ametyst er en gennemsigtig til gennemskinnelig sten og kan slibes i forskellige facetterede former eller som cabochon. For at forhindre falmning bør ametysten beskyttes mod stærkt, direkte sollys. Ametyst har en Mohs-hårdhed på 7.

Akvamarin

AquamarinAkvamarin - som betyder "havets vand" - er en fascinerende ædelsten med et særligt bredt spektrum af blå toner. Den indeholder alle nuancer fra himmelblå til azurblå. De mest intense blå nuancer er blandt de mest værdifulde. Ædelstenen, som hører til berylfamilien (oldgræsk "beryllos" for blågrøn sten), er kendetegnet ved stor gennemsigtighed og fås i mange forskellige slibninger. Dens hårdhed (angivet på Mohs-skalaen fra 7,5 til 8) gør den stort set ufølsom over for ridser. Stenen fortryller med sin ekstremt smukke glans.

Aventurin

AventurinAventurin, hvis navn stammer fra det italienske "a ventura" og betyder "ved et tilfælde", hører til kvartsfamilien. Små mineralindeslutninger i aventurin fremstår som lyse refleksioner og giver den grønlige sten en legende funklende effekt, som er kendt som aventurisering. En cabochonslibning fremhæver især denne lysreflektion. Aventurin er en af de mest populære smykkesten. Den bruges normalt til at lave perlehalskæder, armbånd, øreringe og vedhæng. Dens Mohs-hårdhed er mellem 6 og 6,5.

Bjergkrystal

BergkristallDe gamle grækere troede, at det var en slags frossent vand og kaldte det derfor "krystallos" = is. Det var først i det 18. århundrede, at ordet "bjerg" blev tilføjet for at angive, hvor det blev fundet. Faktisk findes det næsten overalt i verden. Dets krystalklare udseende, som altid kan have små indeslutninger af gasser og væsker, minder om udseendet af isterninger. Dens pris afhænger af dens renhed, så krystalklare sten er altid dyrere end sten med indeslutninger. Som smykkesten finder vi den ofte i kuglekæder og armbånd. Bjergkrystal er en variant af mineralet kvarts og har en hårdhed på 6,5 til 7 på Mohs' skala.

Rav

BernsteinRav (succunit) er en klar til uigennemsigtig sten fremstillet af forstenet harpiks. Med en Mohs-hårdhed på 2 til 2,5 er det et blødt materiale. Den fascinerer med sine forskellige farver, høje lysbrydning og gyldengule glans. Den rige farvepalet spænder fra gul til orange og brun. Når det er poleret, skinner rav i en honningfarve. Det kan også være elfenbensfarvet på grund af mineralindeslutninger. Navnet rav stammer fra det plattyske ord "börnen", som betyder "at brænde". Rav føles sensuelt og varmt og er overraskende let. Det største og mest kendte sted, hvor man finder rav, er i det tidligere Østpreussen, i "Samland"-regionen omkring Königsberg. Det storslåede og legendariske ravværelse, som sidst blev udstillet på Königsberg Slot, har været forsvundet siden slutningen af Anden Verdenskrig.

Karneol

CarneolKarneol ("corneolus" = det latinske ord for kirsebær) er en uigennemsigtig til let gennemskinnelig ædelsten, der hører til kvartsfamilien som en variant af kalcedon. Den får sin orangerøde til brunrøde farve fra sit jernindhold. Jo højere andelen af jernoxid i karneol er, jo rødere er den. Hvis andelen af jernhydroxid er højere, har karneol en brunere farve. Karneol kan dog også ændre farve ved opvarmning. Den findes hovedsageligt i Brasilien, Indien og Uruguay. Karneol bruges udelukkende til produktion af ædelstene. Dens hårdhedsgrad på Mohs skala er 6,5 til 7.

Citrin

CitrinDen klare citrongule farve har givet denne sten fra kvartsfamilien sit navn. Det er afledt af det latinske "citrus" for citron. Naturlige citriner er dog ret sjældne og kunne ikke imødekomme den store efterspørgsel efter denne sten. Kunstig citrin findes derfor ofte på markedet. Disse er orangegule, brændte ametyster. Selvom stenen kan beskrives som ufølsom over for ridser med en score på 7 på Mohs-skalaen, er den relativt følsom over for syrer. Den gennemsigtige sten slibes normalt facetteret og indfattes derefter i guld eller sølv.

Diamant

DiamantIntet synes mere værdifuldt end en diamant. Det er ubestridt den mest eftertragtede, den mest strålende og også den sten, der har flest tilhængere verden over. Diamanten er ganske enkelt ædelstenenes konge. Men hvad er det, der er så specielt ved denne sten, som er den eneste ædelsten, der handles på børsen? Diamanten består trods alt ikke af andet end kulstof. Dens navn, der stammer fra "adamas" - den uovervindelige - står for dens hårdhed. Det var først fra det 13. århundrede og fremefter, at det lykkedes at bearbejde den hårdeste af alle sten. Den teknik, vi i dag kender som brillantslibning, blev først udviklet omkring 1910. Det er også den slibning, der giver diamanten dens uforlignelige ild og får den til bogstaveligt talt at skinne indefra. Som smykke finder vi den i alle tænkelige variationer. Den klassiske forlovelsesring er dog normalt en hvid solitaire-diamant. Prisen på en diamant defineres af de 4C'er: klarhed, slibning, farve og karat, og der findes forskellige internationale betegnelser for deklaration af diamanter. De følgende tabeller giver et overblik over de forskellige betegnelser for en diamants farvegrad og klarhed.

Farveskala

Kategorisering Gammel betegnelse Ny betegnelse i henhold til GIA International betegnelse Dansk oversættelse
Colorless River D Exceptional white + Ultrafin hvid +
E Exceptional white Ultrafin hvid
Top Wesselton F Rare white+ Fin hvid+
Near Colorless G Fin hvid
Wesselton H White hvid+
Top Crystal I Slightly tinted white let tonet hvid
J
Faint yellow Crystal K Tinted white tonet hvid
L
Top Cape M Tinted color 1 tonet 1
Very light yellow N
Cape O Tinted color 2 tonet 2
P
Light yellow Q Tinted color 3 tonet 3
R
Light yellow yellow S-Z Tinted color 4 tonet 4


Renhedsskala

International betegnelse Dansk oversættelse Inklusioner synlige
IF internally flawless Loupe ren slet ikke
VVS1 very very slightly included Meget, meget små Inklusioner svær at genkende under en 10x lup
VVS2
VS1 very slightly included Meget små Inklusioner genkendelig under 10x lup
VS2
SI1 slightly included små Inklusioner let genkendelig under en 10x lup
SI2
I1/P1-I3/P3 included Inklusioner med det blotte øje

Bemærk: For alle produkter fremstillet af uslebne diamanter udvundet efter 1. januar 2003 garanterer vi, at diamanterne kommer fra lovlige kilder og er indkøbt i overensstemmelse med FN's resolutioner. Vi garanterer, at diamanterne efter vores viden og/eller skriftlige garantier fra leverandøren ikke er forbundet med konflikt. For ethvert produkt fremstillet af rådiamanter udvundet før 1. januar 2003 garanterer vi, at der efter vores bedste viden og overbevisning ikke bevidst sælges konfliktdiamanter, og at vi vil træffe rimelige foranstaltninger for at forhindre salg af konfliktdiamanter. De diamanter, der sælges hos Rhomberg, er efter vores bedste overbevisning og/eller skriftlige garantier fra leverandøren udelukkende af naturlig oprindelse og ubehandlede.

Granat

GranatDe røde varianter af granat er de mest kendte. Disse røde sten var tidligere populært kendt som "karfunkelsten". Selv om der findes 16 forskellige typer inden for granatgruppen i et bredt farvespektrum, er pyrop, almadin og spessartin, som alle har en rød farve, bedst egnet til smykker. Generelt er en granat gennemsigtig til gennemskinnelig i farven. Stenen er populær på grund af sin livlige gnistren, som skyldes dens høje lysbrydning. Med en hårdhed på 6,5 til 7,5 er den også en af de mindst følsomme ædelsten. De fleste granater i dag kommer fra Sydafrika, Indien og Sri Lanka.

Hæmatit

HämatitHæmatit er et meget jernholdigt, uigennemsigtigt mineral. Allerede i oldtiden var stenen eftertragtet som smykke på grund af sin ekstremt skinnende overflade. Når den sortgrå hæmatit poleres, farver slibestøvet kølevandet rødt, og derfor har stenen fået sit navn hæmatit fra det græske ord haima, som betyder "blod". Dens hårdhed er mellem 5,5 og 6,5 på Mohs' skala. Stenen kan være følsom over for syrer. Hæmatit tilbydes normalt i cabochon- eller facetslibning. De største forekomster findes i Brasilien, Kina, England, Indien, New Zealand, Tjekkiet og USA.

Koral

KoralleAllerede i oldtiden var man fascineret af korallens klare røde farve. Der findes tusindvis af forskellige typer koraller, men kun den hårde ædelkoral er egnet til smykkefremstilling. Dens farve varierer fra lys orange til mørkerød. Da koraller er naturligt matte, bliver de normalt poleret til smykker, så de får en smuk glans. De bruges primært til at lave perlehalskæder eller cabochonslebne kreationer. Ædelkoraller findes blandt andet ud for Korsikas, Sardiniens og Tunesiens kyster. Dens Mohs-hårdhed er 3 til 4, og da det er en organisk ædelsten, bør den ikke komme i kontakt med syrer eller udsættes for overdreven varme.

Kunstig perle

KunstperleKunstige perler eller imitationsperler produceres med det formål at efterligne naturperler. Kunstige perler må ikke forveksles med kulturperler. Der findes mange forskellige typer kunstige perler. En af de mest kendte er den mallorcinske perle, som produceres ved hjælp af en relativt kompleks proces. I modsætning til ægte perler er imitationsperler dog normalt meget billigere og, afhængigt af fremstillingsprocessen, endda mindre følsomme. Imiterede perler bliver også ofte indfarvet for at fremstille smykker i trendy farver.

Labradorit

LabradoritLabradorit er en relativt almindelig mineralblanding fra feldspatgruppen. Dens iriserende farvespil med et metallisk skær, kendt som "labradorescens", er slående. Det er også disse lyseffekter, der fascinerer iagttageren. Vigtige steder er Québec og Labrador-halvøen i Canada, som har givet stenen sit navn. Den findes også i Ukraine, Finland, Norge og Madagaskar. Dens Mohs-hårdhed er mellem 6 og 6,5, og stenen reagerer følsomt på syrer og baser. For at undgå at overfladen bliver mat, bør den ikke rengøres i et ultralydsbad.

Lapis lazuli

LapislazuliNavnet er sammensat af ordene "lapis" (sten) og "lazulum" (blå). Det er en naturligt forekommende dybblå sten, der består af forskellige mineraler i varierende forhold. Der findes ofte små gyldne pyritpletter i stenen, som giver den et smukt skær. Takket være sin ultramarinblå farve er uigennemsigtig lapis lazuli en meget eftertragtet ædelsten. Lapislazuli tilbydes normalt som perlekæde eller i cabochonslibning. Dens Mohs-hårdhed er 5 til 6, og den udvindes hovedsageligt i Rusland, Chile og Afghanistan.

Malakit

MalachitMalakit har fået sit navn fra det græske malaché "katost", en blomstrende plante med mørkegrønne blade. Den uigennemsigtige sten har en intens grøn farve og forekommer kun i denne form. Malakit er et almindeligt mineral, som er fundet over 8800 steder i verden. Et særligt træk ved malakit er dens smukke bånd i forskellige grønne nuancer, der ligner træets årer. Det bruges hovedsageligt som smykkesten, men skal håndteres med forsigtighed, da det kun har en Mohs-hårdhed på 3,5 til 4 og en lav massefylde.

Moissanite

MoissaniteMoissanite - opkaldt efter sin opdager, den franske nobelprisvinder i kemi, Dr. Henri Moissan - er en sten, der overgår alle forventninger til en ædelsten med hensyn til lysstyrke, hårdhed og holdbarhed. Det er nok også grunden til, at mineralprøven fra en meteorit, der faldt ned i Colorado (USA), i første omgang blev forvekslet med en diamant.  I 1904 kunne Moissan så undersøge en større mængde af meteoritten og genkendte ud fra de typiske sekskantede krystaller, at meteoritten indeholdt siliciumcarbid. Siliciumcarbid dannes ved de høje temperaturer, der opstår, når meteoritter rammer jorden. På grund af sin sjældenhed bruges naturligt forekommende moissanit ikke kommercielt. Den første kunstige produktion af siliciumcarbid blev dog opnået i 1891. Det var ikke muligt at producere moissanit i ædelstenskvalitet før 1997. Siden da er stenen, som har en lidt lavere Mohs-hårdhed (9,25) end en diamant (10), ofte blevet brugt som diamanterstatning. Moissanite får sin slående glans fra den dobbelte brydning af lyset i stenen. Den funkler i alle regnbuens farver. I sollys funkler den næsten hypnotiserende.

Månesten

MondsteinMånesten hører til gruppen af feldspat. Den er mælkehvid, grå, brun, orange eller sjældent sort. Hvis man bevæger den, glider der et blødt blåhvidt skær hen over overfladen, som minder om måneskin. Den let gennemskinnelige sten har en fortryllende glans, som kommer bedst til sin ret i et cabochonslib. Den bruges udelukkende som smykkesten og findes hovedsageligt i Sri Lanka og Indien. Dens Mohs-hårdhed er 6,5 til 7.

Morganit

MorganitMorganit, der er opkaldt efter den kendte private bankmand og samler i New York, J.P. Morgan, tilhører mineralgruppen beryl. På grund af sin farve, som spænder fra lyserød over laks til violet, er stenen også kendt som pink beryl. Stenen er blevet særlig populær i de senere år på grund af trenden med pastelfarver. Den kan være gennemsigtig eller gennemskinnelig, hvor gennemsigtige sten ofte er facetterede, og gennemskinnelige sten normalt tilbydes i cabochonslibninger. Den findes i Afghanistan, Brasilien, Kina, Madagaskar, Mozambique, Namibia, Zimbabwe og USA. Dens Mohs-hårdhed angives til mellem 7 og 8.

Onyx

OnyxOnyx er en uigennemsigtig sort variant af kalcedon og hører mineralogisk til kvartsfamilien. Denne ekstremt populære ædelsten har en smuk effekt i både cabochonslibning og facetslibning. Dens anvendelse som smykkesten er meget forskelligartet. Den findes i Brasilien, USA, Mexico, Indien og Madagaskar. På Mohs skala ligger den mellem 6,5 og 7.

Opal

OpalOpal var allerede i oldtiden en af de mest eftertragtede sten. Dens navn stammer fra det latinske "opalus", som betyder "ædelsten". Opaler dannes af kiselholdige væskeansamlinger i forskellige bjergarter. Der findes mange varianter, som igen har deres egne navne afhængigt af deres farve og udseende. Opaler funkler smukkest, når de skæres i cabochoner, så regnbuens fulde farvespektrum kan udfolde sig. Dette unikke farvespil er også kendt som "opalescens". En undtagelse er ildopalen, som mest findes i Mexico, er næsten gennemsigtig og normalt tilbydes i facetslibning. Opaler forarbejdes udelukkende til ædelstene. Australien er verdens vigtigste leverandør af opaler. Opalens Mohs-hårdhed er mellem 5,5 og 6,5.

Peridot

PeridotPeridot, tidligere også kendt som krysolit, er en særlig ren variant af mineralet olivin. Mens olivin er et udbredt mineral, er peridot ret sjælden i ædelstenskvalitet. Den forekommer udelukkende i grøn. Dens farvespektrum spænder fra en frisk lysegrøn til en frodig mørkegrøn og olivengrønne toner. Den udvindes hovedsageligt i Brasilien, Australien, USA, Kina, Pakistan, Myanmar, Kenya og Norge. Den gennemskinnelige sten slibes normalt facetteret. Dens Mohs-hårdhed er 6,5 til 7.

Perle

PerlePerler betragtes som en ægte smykkeklassiker. De er naturligt smukke. I modsætning til ædelstene behøver de ikke at blive poleret for at afsløre deres pragt. Opdagelsen af, at perler kan dyrkes og ikke længere skal hentes op fra havets dyb med fare for eget liv, har gjort dem overkommelige for mange mennesker siden begyndelsen af det 20. århundrede. De dyrkes i Kina, Australien og Sydhavet. Prisen stiger med perfektion: Jo rundere og glattere en perle er, jo dyrere er den. Det er her, dens glans kommer til sin ret. Perler findes i forskellige naturlige nuancer som hvid, rosa, grå og guld.

Perlemor

Udtrykket perlemor betyder "mother of pearl" og henviser til den skal, som perlen kommer fra. Perlemor kan dog også fås fra mange andre bløddyr (vindelsnegle, rødmundede snegle osv.), som danner en flad skal. Perlemors grundfarve spænder fra hvid til pink til lysegrå. Alt efter hvilken vinkel man ser det fra, afslører det en regnbuefarvet irisering, kendt som "irisering", som har fascineret mennesker med dette naturlige materiale i tusindvis af år. I smykkeforarbejdningen består kunsten i at save stykker af perlemor til, så de passer nøjagtigt, og arbejde dem ind i de planlagte smykker på en mosaiklignende måde. Alle smykker, der er skabt på denne måde, er unikke.

Prasiolit

PrasiolithPrasiolit, også kendt som grøn kvarts, er en porregrøn (græsk "prason" = porre, "lithos" = sten) gennemsigtig variant af kvarts. Denne eftertragtede ædelsten findes sjældent i naturen. Den findes i Indien, Rusland og Zimbabwe. Den produceres hovedsageligt ved at brænde ametyst eller gul kvarts. Sten, der er fremstillet på denne måde, bør ikke udsættes for direkte sollys, da de kan falme. Stenen tilbydes normalt i facetslibning. Den har en hårdhed på 7 på Mohs' hårdhedsskala.

Kvarts

QuarzMed en Mohs-hårdhed på 7 er kvarts et hårdt mineral og bruges ofte som ædelsten på grund af sit smukke udseende og gode forarbejdningsegenskaber. Den findes i mange forskellige farver, og dens krystaloverflader har en glasagtig glans. Fra klar, farveløs bjergkrystal til sort onyx findes der talrige kvartskrystaller i mange forskellige former. De vigtigste steder er i Brasilien, Indien, Madagaskar og USA. I Europa er Alperne og Uralbjergene blandt de vigtigste steder, hvor man finder kvarts.

Røgkvarts

RauchquarzStrengt taget er røgkvarts en bjergkrystal, som får en mørkere eller lysere røgbrun farve af naturlig stråling, afhængigt af hvor stenen findes. Jo stærkere strålingen er, jo mørkere er stenens farve. Den er for det meste gennemsigtig til gennemskinnelig og bruges kun til at lave ædelsten til smykker. Stenen tilbydes normalt i et facetteret snit. Dens Mohs-hårdhed er 7.

Rosakvarts

RosenquarzRosakvarts er en variant af mineralet kvarts i sarte rosa nuancer. De uigennemsigtige til gennemskinnelige sten tilbydes i cabochon- eller facetslibning. De bruges til at lave halskæder, vedhæng, ringe og øreringe. Rosenkvarts har en Mohs-hårdhed på 7 og findes hovedsageligt i Brasilien, Indien, Madagaskar, Mozambique, Namibia, Sri Lanka og USA.

Rubin

RubinÆgte rubiner er de mest værdifulde af alle farvede ædelstene. De er en variant af korund, det næsthårdeste mineral efter diamanter, og har en Mohs-hårdhed på 9. Deres farve kan variere mellem en lys og en mørk rød. Navnet rubin stammer fra det latinske "rubinus" = rød. De vigtigste rubinforekomster ligger i Myanmar, Thailand og Sri Lanka. Siden slutningen af det 19. århundrede har det været muligt at fremstille brugbare rubiner kunstigt af korund, hvilket har gjort rubin til en prisbillig ædelsten. Det er muligt at intensivere farven ved brænding. Ved slibning får klare sten normalt en facetslibning, mens sten med optiske effekter får en cabochonslibning.

Safir

SaphirSafir hører til mineralgruppen korund. Den omfatter alle farveløse og farvede varianter af korund undtagen rubin. Folk tænker dog normalt på blå sten, når de taler om safir. Deraf navnet fra det græske "sappheros" = blå sten. Den har en hårdhedsgrad på 9 og er derfor næsten lige så hård som en diamant. Safiren ser smukkest ud i et facetslib. Den kombineres ofte med diamanter, hvilket giver den et royalt præg. Betydelige safirforekomster findes i Australien, Myanmar, Indien, Cambodja, Kashmir, Madagaskar, Sri Lanka, Tanzania og USA. Siden 1910 har safirer af perfekt kvalitet også kunnet fremstilles syntetisk, hvilket har gjort stenen prismæssigt overkommelig.

Smaragd

SmaragdSom den mest kostbare sten i berylgruppen er smaragd en af de "fire store" ædelstene sammen med diamant, rubin og safir. Dens navn stammer fra det græske "smaragdos", som betyder grøn sten. Det er også den farve, som smaragdens værdi bedømmes ud fra. Jo stærkere farven er, jo dyrere er smaragden. Den gennemsigtige sten kan også have indeslutninger, men det er slet ikke uønsket; det kaldes så en "jardin", en have, der er lukket inde i stenen. Smaragder fås i princippet i alle slibninger, men en klar smaragd er smukkest i den "smaragdslibning", der er udviklet specielt til den. Takket være sin Mohs-hårdhed på mellem 7,5 og 8 er smaragden stort set ufølsom over for ridser. Vigtige forekomster findes i Colombia, Brasilien og Ural.

Sodalit

SodalithSodalit er et mindre almindeligt, for det meste uigennemsigtigt mineral fra feldspatgruppen. Navnet er sammensat af det græske "sodium" for natrium og "lithos" for sten og henviser til det høje natriumindhold. Farven på sodalit er en mørk, varm blå, ofte med lyse (næsten hvide) eller mørke (næsten sorte), uregelmæssige linjer eller pletter. På grund af denne plettede farve tilbydes sodalit normalt i cabochonslibninger eller lavet til perlekæder. Den udvindes hovedsageligt i Brasilien, Namibia og Canada. Dens Mohs-hårdhed er mellem 5 og 6. Man skal være forsigtig med kogende vand, da det kan fjerne natrium og klor fra sodalitten.

Spinell

SpinellSpinel er et relativt sjældent mineral fra oxidklassen. Særligt smukt formede krystaller bruges som smykkesten. På grund af en mulig naturlig blanding af metalioner som jern, krom, zink, kobolt eller mangan optræder den ellers farveløse spinel i et forbløffende spektrum af farver. Den røde spinel (rubinspinel) ligner til forveksling rubin. Spineller kan også fremstilles syntetisk. Bemærkelsesværdigt nok adskiller deres kemiske egenskaber sig næsten ikke fra naturstenens. Urenheder, der forekommer i natursten, kan helt undgås i laboratoriet. Spinel har en Mohs-hårdhed på 8 og er derfor ufølsom over for ridser. De vigtigste steder, hvor man finder spinel, er i USA, Myanmar, Sri Lanka, Tanzania og Afghanistan.

Tanzanit

TansanitTanzanit er en blå variant af det grå til grønlige mineral zoisit. Dens sjældenhed gør den til en ekstremt eksklusiv ædelsten. Oprindelseslandet Tanzania giver oplysninger om dens navn. En stor del af tanzanitterne på markedet i dag er dog fremstillet af gråbrun til gulbrun zoisit ved brænding ved omkring 400 til 500 C. Det særligt fascinerende ved den er dens flerfarvede udseende, som kan være blåt, violet eller endda bronzefarvet afhængigt af betragtningsvinklen. Dette flerfarvede udseende kaldes "pleokroisme". Jo større stenen er, jo mere intens er dens farve. Med en Mohs-hårdhed på 6,5 til 7 skal stenen behandles med forsigtighed for at undgå ridser. Vi anbefaler ikke rengøring i et ultralydsbad. Stenen er også følsom over for syrer.

Tigerøjet

TigeraugeTigerøjet har fået sit navn, fordi den gyldenbrune kvartssort ligner et tigerøje, når den er slebet. Denne såkaldte "katteøjeeffekt" er særlig smuk i cabochonslibningen. Stenen, som udelukkende bruges til smykkeproduktion, har en tydelig fiberstruktur og en silkelignende glans. Tigerøjne findes hovedsageligt i Sydafrika og Vestaustralien. Dens hårdhed er 6,5 til 7 på Mohs' skala.

Topas

TopasTopas er et almindeligt mineral, som har den egenskab, at det nogle gange danner store krystaller, og derfor er selv større sten ikke alt for dyre i smykkebranchen. Den findes hovedsageligt i Brasilien, men også i Myanmar, Nigeria, Pakistan, Rusland, Sri Lanka og Tanzania. I naturen forekommer topas i mange forskellige farver. Blandt de farvede eksemplarer er den naturlige blå topas ret sjælden og derfor dyr. For at fremhæve dens sarte blå farve får den som regel en efterfølgende farvebehandling, hvilket resulterer i sten i intense blå nuancer ("Sky Blue Topaz", "Swiss Blue Topaz", "London Blue Topaz"). Topas i andre farver kan farves blå gennem efterfølgende forædling som f.eks. opvarmning og ionisering. Med en Mohs-hårdhed på 8 og sin glasagtige glans er topas blevet en ekstremt eftertragtet ædelsten, som normalt tilbydes i facetslibning.

Turkis

TürkisTurkis er en af de ældste ædelstene i menneskets historie og blev brugt længe før stenen kom til Europa af gamle amerikanske kulturer (mayaerne, aztekerne), de gamle egyptere, perserne og mange indianske stammer. Selv i dag bruges turkis hovedsageligt i traditionelle smykker i indiansk stil. Turkis er et sekundært mineral, der dannes ved forvitring og oxidering af eksisterende mineraler eller klipper nær overfladen. Det findes i Iran, Afghanistan, USA, Mexico, Brasilien, Argentina, Australien, Kina og Tanzania. Ren turkis opnår en maksimal Mohs-hårdhed på 6 (svarende til vinduesglas). Afhængigt af dannelsesforholdene kan stenen også være mere porøs, og i så fald forbedres den ved at blive olieret og vokset inden skæring. Cabochonslibningen af turkis er i centrum.

Zirkonia

ZirkoniaZirkonia er den mest strålende efterligning af diamantsmykker. Det ligner til forveksling en diamant og er også ekstremt populært i smykkeindustrien på grund af sin hårdhed på Mohs-skalaen på mellem 8 og 8,5. Det kan slibes ligesom en diamant, f.eks. i et brillantslib. Men cubic zirconia gør også en fin figur i en cabochonslibning. En anden fordel er, at cubic zirconia kan fremstilles i alle farver, hvilket gør det muligt at lave trendy og elegante kreationer til overkommelige priser.